Αρχική > Κοινωνία > «Αγκάλιασαν» τα αρχαία του μετρό υπό τους ήχους κρουστών

«Αγκάλιασαν» τα αρχαία του μετρό υπό τους ήχους κρουστών


No 665816

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ

Υπό τους διαπεραστικούς ήχους κρουστών και με ρυθμικά χειροκροτήματα εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν το απόγευμα τη θέλησή τους να διασωθεί το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης και να συνυπάρξει με τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές αρχαιοτήτων, άνθρωποι των γραμμάτων και ενεργοί πολίτες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 6 μ.μ. στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Ένωσαν τη φωνή τους και έτειναν τα χέρια τους, για να περικύκλωσαν το χώρο της ανασκαφής, όπου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει αποκαλυφθεί μνημειώδες αρχιτεκτονικό σύνολο της συμβασιλεύουσας του Βυζαντίου.

Ανθρώπινη αλυσίδα

Αναρτώντας στα ρούχα τους αυτοσχέδιες αφίσες και φωτογραφίες των ευρημάτων, σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία «αγκάλιασε» περιμετρικά το εργοτάξιο του μετρό. Την πομπή των διαδηλωτών, που περιέφραξαν με τα σώματά τους το χώρο, καθοδηγούσε ομάδα μελών του «Κρουστόφωνου», η οποία με τύμπανα, νταούλια και κουδούνες έδινε συνεχώς το ρυθμό της πρωτότυπης διαμαρτυρίας.

No 665806

Στη συμβολή των δύο οδών οι διαδηλωτές ύψωσαν πανό με το σύνθημα «Η αρχαιολογία δεν είναι εργολαβία, ο πολιτισμός δεν είναι επιχείρηση», ενώ στους διερχόμενους μοίραζαν φωτογραφίες των αρχαιοτήτων και προκηρύξεις.

Την ίδια ώρα κατά μήκος της Εγνατίας ηχούσε ρυθμικά το σύνθημα «Και μετρό και αρχαία». Καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η κυκλοφορία των οχημάτων συνέχισε να εκτελείται κανονικά, αν και με σχετική δυσκολία. Εξαίρεση αποτέλεσε η διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Βενιζέλου άνω της Εγνατίας επί σχεδόν 20 λεπτά.

«Δεν τίθενται διλήμματα»

«Αυτό το σπουδαίο μνημείο, που έχει αποκληθεί βυζαντινή Πομπηία, πιστεύουμε ότι πρέπει να συνυπάρξει με το έργο του μετρό», δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η Γεωργία Στρατούλη, πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Η ίδια πρόσθεσε: «Για εμάς τους αρχαιολόγους δεν τίθενται διλήμματα, καθώς πιστεύουμε πως ο σταθμός της Βενιζέλου πρέπει να αναδειχθεί σε ελκτική δύναμη, σε παράγοντα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης».

«Στο σημείο μηδέν»

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την ίδια, ενώ φάνηκε πως πριν ένα μήνα ενέκρινε τη λύση της συνύπαρξης, έχει αλλάξει πλέον στάση. «Βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Είμαστε στη δυσχερή θέση να θεωρούμε πως το υπουργείο Πολιτισμού θέλει πράγματι να «περάσει» το γρηγορότερο δυνατόν η αρχική θέση του, δηλαδή αυτή της απόσπασης των αρχαιοτήτων, χωρίς ανασχεδιασμό του σταθμού και χωρίς να εγκριθούν μελέτες επανατοποθέτησης», σημείωσε η κ. Στρατούλη.

Η ίδια εξήγησε ότι ο ΣΕΑ ζητά την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την εφ΄ όλης της ύλης επανεξέταση της υπόθεσης.

Στη αποψινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, παρέστησαν, εκτός των άλλων, αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί συζητείται στην Επιτροπή Αναστολών του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του υπουργείου Πολιτισμού να αρθεί η προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί στις 23 Ιουλίου και βάσει της οποίας απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η μετακίνηση των αρχαιοτήτων από το χώρο του επίμαχου σταθμού του μετρό.

Παράλληλα, κρίνεται και το αίτημα του ΥΠΠΟ να μην ανασταλεί η περιβόητη απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, την οποία έχει προσβάλει ως ελαττωματική και παράνομη ο δήμος Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  www.agelioforos.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  Αρχαιολογία Online, 8.10.2013

Κατηγορίες:Κοινωνία
  1. Ανώνυμος
    7 Οκτωβρίου 2013 στο 10:17

    Efrosini Voutsina

    Ένωσα και εγώ τα χέρια μου με τους συμπολίτες μου. Ήταν μια ολοζώντανη «αλυσίδα»!

    7 Οκτωβρίου στις 10:17 μ.μ.

  2. Manos Malamidis
    7 Οκτωβρίου 2013 στο 21:15

    Πήρα κι εγώ μέρος και ένιωσα τα χέρια μου με όλους όσους θέλουμε να σωθεί το βυζαντινό σταυροδρόμι τής Θεσσαλονίκης. Μαζί μας σίγουρα ήταν όλοι οι Θεσσαλονικείς που δεν μπόρεσαν να έλθουν.

  3. Ανώνυμος
    8 Οκτωβρίου 2013 στο 09:15

    Δημήτρης Βάϊς

    Ναι! Η εκδήλωση αν και μικρή σε όγκο, αναλογικά με το μέγεθος του ανοσιουργήματος που μεθοδεύεται, είχε επιτυχία, γιατί ήταν ειλικρινής.
    Τα κρουστά τράβηξαν την προσοχή του διερχόμενου κόσμου, που αναρωτιόταν τι συμβαίνει. Την απάντηση θα την έπαιρνε, αν υπήρχε ένα ενημερωτικό μονόφυλλο.
    Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων μπορεί να σχεδιάσει ένα.
    Ας είναι. Το επαναλαμβάνουμε πιο οργανωμένα.

    8 Οκτωβρίου στις 9:15 π.μ.

  4. Ανώνυμος
    8 Οκτωβρίου 2013 στο 10:57

    Manos Malamidis

    Έχεις δίκαιο Δημήτρης Βάϊς.
    Υπήρχαν 2 σύντομα μονόφυλα τών αρχαιολόγων και 1 πιο αναλυτικό του ΚΚΕ, που μοιράστηκαν σε εμάς πού πήραμε μέρος και ήδη γνωρίζαμε, αλλά έπρεπε 2 η 3 άτομα στη Βενιζέλου και απέναντι, στήν Εγνατία, να μοιράζουν στους διερχόμενους περαστικούς για ενημέρωση.

    8 Οκτωβρίου στις 10:57 π.μ.

  5. Georgia Stratouli
    8 Οκτωβρίου 2013 στο 14:37

    Σύντομα ενημερωτικά φυλλάδια μοιράζονταν στους περαστικούς! Θα οργανωθούμε καλύτερα!

  6. Kostas Theodoridis
    8 Οκτωβρίου 2013 στο 19:36

    Άραγε πόσο προδομένος μπορεί να αισθάνεται κάποιος, όταν το ίδιο του το σπίτι, το υπουργείο, που υποτίθεται προστατεύει, φροντίζει και αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι το πρώτο που μεριμνά και αγωνιά για την καταστροφή τους;

    Δυστυχώς τα αρχαία δεν έχουν από πίσω τους πράσινες και μπλε κάρτες μέλους, δεν έχουν μεγαλοεταιρίες, για να τα προστατεύσουν, δεν έχουν προσωπικά τηλέφωνα της πολιτικής αλλά και της υπηρεσιακής (δυστυχώς) ηγεσίας και δυστυχώς δεν έχουν στόμα όχι για να μιλήσουν, αλλά για να φτύσουν αυτούς τους «αρχαιολόγους» που μας έκαναν παράρτημα του ΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Μεταφορών, των πολιτικών κομμάτων…

    ΘΛΙΨΗ και μόνο ΘΛΙΨΗ….

  7. Ανώνυμος
    10 Οκτωβρίου 2013 στο 00:32

    «Φωνή λαού οργή Θεού».
    Μάλλον οι φωνές μας ήταν αδύνατες .

  1. No trackbacks yet.

Θέλετε κάτι να σχολιάσετε;