Αρχική > Κοινωνία > ΑΠΘ: έχει διεθνή φήμη, παρά την… ελληνική διαθεσιμότητα

ΑΠΘ: έχει διεθνή φήμη, παρά την… ελληνική διαθεσιμότητα

11 Σεπτεμβρίου 2013 Σχολιάστε Go to comments

rsz_ΑΠΘ_φοιτητές

Μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων ανά τον κόσμο συγκαταλέγεται το ΑΠΘ, διατηρώντας και φέτος τις θέσεις που κατείχε το 2012 και διαγράφοντας σταθερά ανοδική τροχιά κατά τα τελευταία έτη.

Την ώρα που η επικείμενη διαθεσιμότητα εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων απειλεί να απορυθμίσει πλήρως τη λειτουργία του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης των 75.000 φοιτητών διατηρεί τη σειρά κατάταξης που έχει κατακτήσει στους καταλόγους των διεθνών οργανισμών Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστότερου ως Shanghai Ranking, και QS World University Rankings.

Η κατάταξη

Αναλυτικότερα, στη λίστα Shanghai Ranking για το 2013 το ΑΠΘ βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 301-400 της διεθνούς γενικής κατάταξης, κρατώντας τη θέση του 2012, και στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, ισοβαθμώντας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ΑΠΘ παρουσιάζει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις, όσον αφορά στα κριτήρια του αριθμού μελών ΔΕΠ (θέση 125), του ποσοστού μελών ΔΕΠ με διδακτορικό δίπλωμα (θέση 29) και της χρηματοδότησης από τη βιομηχανία (θέση 182).

Επισημαίνεται ότι το ΑΠΘ διακρίνεται στη θεματική κατάταξη της Επιστήμης των Υπολογιστών και στην ευρύτερη θεματική περιοχή Engineering / Technology and Computer Sciences, καταλαμβάνοντας θέση στη σειρά κατάταξης 151-200.

Καλές επιδόσεις

Εξάλλου, στη λίστα της QS για το 2013/14 το ΑΠΘ βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 471-480 της διεθνούς γενικής κατάταξης και στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, βελτιώνοντας ελαφρώς την περσινή του θέση στην παγκόσμια κατάταξη (451-500), όπως και τη βαθμολογία του. Το ΑΠΘ παρουσιάζει καλές επιδόσεις στα κριτήρια της «φήμης» στους ακαδημαϊκούς κύκλους (θέση 316), της «φήμης» μεταξύ των εργοδοτών των αποφοίτων του (θέση 322) και του μέσου αριθμού των ετεροαναφορών σε εργασίες των καθηγητών και λεκτόρων του (θέση 398).

Επισημαίνεται ότι στη λίστα της QS το ΑΠΘ βρίσκεται μεταξύ των 200 καλύτερων πανεπιστημίων της διεθνούς κατάταξης σε 2 από τους 5 επιστημονικούς κλάδους (faculty areas), δηλαδή στους κλάδους Arts and Humanities (θέση 192) και Engineering and Technology (θέση 193).

Επιβράβευση

«Εν μέσω δύσκολων καιρών για την παιδεία και την κοινωνία, οι θέσεις του ΑΠΘ στις διεθνείς κατατάξεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «έρχονται ως επιβράβευση των προσπαθειών όλου του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος και των λίγων – αναλογικά με το μέγεθός του – διοικητικών υπαλλήλων του, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού».

 Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ διαθέτει 2.122 μέλη ΔΕΠ, 11 σχολές και 41 τμήματα, είναι δε το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατηγορίες:Κοινωνία
  1. Kostas Kallianiotis
    11 Σεπτεμβρίου 2013 στο 23:12

    Στις θέσεις 301-400 μας έχουν βέβαια. Δε μας λες και Harvard ή Yale ακόμα.

  2. Georgios Moulkas
    11 Σεπτεμβρίου 2013 στο 23:14

    Ε, προφανώς δεν είμαστε Yale.
    Δεν είμαστε όμως και οι τελευταίοι των τελευταίων.

  3. Orestis Kalogirou
    12 Σεπτεμβρίου 2013 στο 07:07

    Ή η διαθεσιμότητα κάνει καλό στη διεθνή φήμη του ΑΠΘ ή δεν έχει διεθνή φήμη…

    Πώς διαγράφει σταθερή άνοδο με 40% περικοπές του προϋπολογισμού του και 40% περικοπές στους μισθούς των καθηγητών του, παραμένει ένα μυστήριο…

    Δηλαδή η έστω και κουτσουρεμένη, αλλά καταραμένη «χίμαιρρα του νεοφιλελευθερισμού και της τεχνοκρατικοποίησης» (sic) που λέει και ο Αντώνης Λιάκος ωφέλησε το ΑΠΘ;
    Δηλαδή το μνημόνιο δε διέλυσε την ανώτατη εκπαίδευση;
    Μυστήρια πράγματα σύντροφοι και συντρόφισσες…
    Δάχτυλο(ς) του τεχνοφασισμού μου μυρίζει…
    Χρειάζεται επαγρύπνηση…

  4. Orestis Kalogirou
    12 Σεπτεμβρίου 2013 στο 07:17

    Για όσες/ους ενδιαφέρονται για την απάτη αξιολόγησης που λέγεται QS

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.terata&id=27551

  1. No trackbacks yet.

Θέλετε κάτι να σχολιάσετε;