Αρχική > Κοινωνία > Γ. Μπουτάρης: «Μας κορόιδεψαν! Εμείς άλλα συμφωνήσαμε…»

Γ. Μπουτάρης: «Μας κορόιδεψαν! Εμείς άλλα συμφωνήσαμε…»


boutaris_390_0807ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ

Κατά μέτωπον επίθεση με σκληρές εκφράσεις σε βάρος της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και της Αττικό Μετρό ΑΕ εξαπολύει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τη δικαστική αντιπαράθεση που θα διεξαχθεί αύριο, Τρίτη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Μπουτάρης κάνει λόγο για «κοροϊδία» και «εμπαιγμό» εκ μέρους των  υπευθύνων των δύο φορέων, όσον αφορά στη διαχείριση των βυζαντινών αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και τη συνύπαρξή τους με τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος ειδικώς στους ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρει πως συζητούν αιτήσεις θεραπείας «για όποιο παλιόσπιτο βρουν», αλλά έχουν αγνοήσει επιδεικτικά την αίτηση θεραπείας που υπέβαλε ο δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και 7 μήνες, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού  συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Υποκριτική συμπεριφορά

«Όλοι μαζί», σημειώνει ο κ. Μπουτάρης, «είχαμε συμφωνήσει στα τέλη Αυγούστου ότι θα πρέπει να υπάρξει συνύπαρξη του μετρό και των αρχαιοτήτων. Εμείς, ως δήμος Θεσσαλονίκης, είχαμε πει πως θα ζητήσουμε να αρθεί η προσωρινή διαταγή, αμέσως μόλις δούμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού εκδίδει σχετική απόφαση. Κι αυτό γιατί, χωρίς νέα υπουργική απόφαση, η συνύπαρξη δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Ο ίδιος προσθέτει: «Ωστόσο, μας κορόιδεψαν! Αντί να γίνει ό,τι συμφωνήσαμε, το υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλε πριν από λίγες ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα να αρθεί, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, η προσωρινή διαταγή που εμείς ζητήσαμε. Αυτή είναι υποκριτική συμπεριφορά. Είναι προσχηματική η στάση τους».

«Για όποιο παλιόσπιτο βρουν…»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εάν ο τέως υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, «είχε  εξετάσει την αίτηση θεραπείας του δήμου Θεσσαλονίκης, δε θα φτάναμε έως εδώ». Και συμπληρώνει: «Στο υπουργείο συζητούν αιτήσεις θεραπείας για όποιο παλιόσπιτο βρουν, αλλά δε συζητούν την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε ο δήμος με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου; Για ποιο λόγο; Αυτό κι αν είναι εμπαιγμός!»

Αγνόησαν τις 4 προτάσεις

Ο δήμαρχος υποστηρίζει επίσης ότι η Αττικό Μετρό ΑΕ «αγνόησε και τις 4 προτάσεις που κατέθεσαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ και του ΤΕΕ για το σταθμό της Βενιζέλου και “κατέβασε” μία δική της, που δεν έχει σχέση με ό,τι συζητήθηκε». Ο ίδιος αναρωτιέται: «Γιατί άραγε δούλευαν όλο αυτοί οι  άνθρωποι τόσο καιρό; Αυτό δεν είναι κοροϊδία;».

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, όπου θα λάβει αύριο χώρα η αντιπαράθεση των δύο πλευρών, έχει καταθέσει από τς 30 Σεπτεμβρίου τις απόψεις της η ηγεσία του ΥΠΠΟ, για να αντικρούσει την προσφυγή του δήμου σχετικά με τις βυζαντινές αρχαιότητες της  Βενιζέλου. Αντικείμενο της  σύγκρουσης είναι η διατήρηση ή η απομάκρυνση των ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί στον επίμαχο σταθμό του μετρό της Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Γ. Μπουτάρη δημοσιεύονται στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», 6.10.2013

Κατηγορίες:Κοινωνία
  1. 7 Οκτωβρίου 2013 στο 11:02

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  2. 7 Οκτωβρίου 2013 στο 11:56

    Η προσέλευση των Θεσσαλονικιών στη Βενιζέλου, με σύνθημα να «καταργηθεί η στάση και να διατηρηθούν τα αρχαία», θα ενισχύσει την θέση του Δημάρχου. Ο Δήμαρχος είναι άνθρωπος της αγοράς και δεν τρικλοποδίζεται από της παλιοκαιρίτικες κουτοπονηριές των τεχνοκρατών, που μόνο στο δικό τους περιβάλλον περνάνε.

  3. Maria Marillou
    7 Οκτωβρίου 2013 στο 21:35

    Ποιος θα σε καταλάβει, δήμαρχέ μου, από το Υπουργείο «Άνευ Πολιτισμού»;

  1. 7 Οκτωβρίου 2013 στο 16:01

Θέλετε κάτι να σχολιάσετε;